Let op risicoverzwaring bij verhuur van uw woning!

Let op risicoverzwaring bij verhuur van uw woning!

Het komt vaak voor dat particuliere woonhuiseigenaren hun huis (tijdelijk) verhuren. Dit kan via een boekingssite of bijvoorbeeld AirBNB. Let daarmee op! Er zijn veel verzekeraars die de maatstaf hanteren dat “zakelijke verhuur” niet is meeverzekerd op de woonhuis- en inboedelverzekering.

De uitleg van zakelijke verhuur verschilt per verzekeraar.

 Het is belangrijk om te weten of het verhuren van het woonhuis heeft geleid tot “risicoverzwaring”. U heeft dan als verzekerde vaak op basis van de polisvoorwaarden de plicht om wijzigingen in het risico te melden bij de verzekeraar. Daarmee wordt de verzekeraar in de gelegenheid gesteld om het risico opnieuw te beoordelen en de premie en voorwaarden te herzien. Wanneer u als verzekerde verzuimt om de risicowijziging bij uw verzekeraar te melden, kan dat gevolgen hebben bij schade. Als de verzekeraar bij schade wordt geconfronteerd met een zwaarder risico dan op de polis is verzekerd, dan kan zij de schade afwijzen. Dat kan de verzekeraar echter alleen als zij kan aantonen dat een redelijk handelend verzekeraar het zwaardere risico niet zou hebben verzekerd als zij daarvan op de hoogte zou zijn geweest.

 Vooral als u kamers in uw woonhuis verhuurt aan meerdere studenten of seizoensarbeiders loopt u risico. Bij kamerverhuur is er wel degelijk sprake van risicoverzwaring. Veel verzekeraars willen kamerverhuur niet verzekeren. Als een verzekerde verzuimt om dit soort verhuur door te geven dan zal de verzekeraar een schade vaak wel met succes kunnen afwijzen.

Heeft u vragen over verzekeringen neem dan contact met ons op.
Wilt u meer lezen over verzekeringsrecht? Of bent u geïnteresseerd in andere juridische zaken? Neem dan een kijkje op onze website: www.vankempenadvocaten.nl

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling | Door: Vizien.nl