Beroepsfout assurantietussenpersoon

Beroepsfout assurantietussenpersoon

Het is algemeen bekend dat een assurantietussenpersoon een zorgplicht heeft bij de uitoefening van zijn werkzaamheden. Uitgangspunt is dat een assurantietussenpersoon tegenover zijn opdrachtgever de zorg moet betrachten die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht.

 

Onlangs heb ik een interessante uitspraak gelezen over de zorgplicht van een assurantietussenpersoon. Aan de orde was de vraag of een assurantietussenpersoon aansprakelijk kan zijn vanwege het ontbreken van dekking onder een verzekeringsovereenkomst die voorafgaand aan zijn bemoeienis is afgesloten. Dit speelt bijvoorbeeld, indien een assurantietussenpersoon een verzekeringsportefeuille van een andere tussenpersoon overneemt.

 

De rechtbank overwoog dat de zorgplicht van een opvolgend assurantietussenpersoon, die een portefeuille heeft overgenomen, betekent dat hij zich zelfstandig een beeld vormt van de overgenomen portefeuille en moet onderzoeken of de afgesloten verzekeringen moeten worden gewijzigd. De opvolgend assurantietussenpersoon mag er niet op vertrouwen dat zijn voorganger de overgedragen portefeuille correct heeft beheerd; het is een eigen verplichting van de opvolgend assurantietussenpersoon om dat te onderzoeken.

 

In dit geval had de tussenpersoon dit nagelaten en werd hij aansprakelijk gehouden voor de schade, bestaande uit de gemiste schade-uitkering. Het beroep op eigen schuld werd verworpen. Indien u bij schade wordt geconfronteerd met een verzekeraar die dekking weigert, dan is het dus raadzaam te onderzoeken of de (voormalig dan wel opvolgend) assurantietussenpersoon hiervoor aansprakelijk kan worden gehouden.

 

Heeft u vragen over verzekeringen neem dan contact met ons op.
Wilt u meer lezen over verzekeringsrecht?
Of bent u geïnteresseerd in andere zaken?

Kijk dan verder op onze website: www.vankempenadvocaten.nl

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling

Website door