Vrije advocaatkeuze in administratieve procedures

Vrije advocaatkeuze in administratieve procedures

Op 7 november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie een baanbrekende uitspraak gedaan over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Zodra een procedure moet worden gevoerd heeft een verzekerde het recht om zelf een advocaat te kiezen, ongeacht het antwoord op de vraag of een advocaat voor die procedure is vereist.

Onduidelijk was of ook in administratieve procedures het recht op vrije advocaatkeuze uitsluitend bestaat op het moment dat het geschil aan een rechter wordt voorgelegd, of dat het recht op vrije advocaatkeuze ook bestaat bij procedures bij een bestuursorgaan, zoals de bezwaarprocedure tegen een besluit van een bestuursorgaan of de aanvraag van een ontslagvergunning bij het UWV. Aan die onduidelijkheid heeft het Europese Hof van Justitie nu een eind gemaakt.

In een uitspraak van 7 april 2016 heeft het Hof van Justitie bepaald dat ook de bezwaarprocedure bij een bestuursorgaan een procedure is waarvoor het recht op vrije advocaatkeuze geldt. Wie een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten heeft dus het recht om zelf een advocaat te kiezen in de bezwaarprocedure tegen een besluit van een bestuursorgaan die moet worden doorlopen voordat het geschil aan een rechter kan worden voorgelegd. In een andere uitspraak van dezelfde datum heeft het Hof van Justitie bepaald dat ook de aanvraag van een ontslagvergunning bij het UWV een administratieve procedure is waarbij het recht op vrije advocaatkeuze geldt.
Moet u of wenst u te procederen, bezwaar te maken tegen een besluit van een bestuursorgaan of verweer te voeren tegen een aanvraag van een ontslagvergunning bij het UWV en wordt u geconfronteerd met een rechtsbijstandverzekeraar die u het recht ontzegt om zelf een advocaat aan te wijzen, laat u dan adviseren door een advocaat. Hij kan beoordelen of de rechtsbijstandverzekeraar de zaak aan een advocaat moet uitbesteden.

 

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling

Website door