Rechtsbijstandverzekering

Veel particulieren en bedrijven hebben een rechtsbijstandverzekering. Iemand die een geschil meldt bij zijn rechtsbijstandverzekeraar zal in eerste instantie worden bijgestaan door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar zelf. Begrijpelijk, want dit is aanzienlijk goedkoper dan het inschakelen van een advocaat.

U heeft het recht om zelf een advocaat aan te wijzen indien er een gerechtelijke procedure moet worden gevoerd. De advocaten van Van Kempen advocaten behandelen regelmatig procedures voor cli├źnten die een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten. De verzekeraar is wettelijk verplicht om uw keuze voor een eigen advocaat op te volgen. Het voordeel hiervan is dat uw zaak wordt behandeld door een gespecialiseerde advocaat en dat uw zaak de tijd en aandacht krijgt die nodig is.

Op 7 november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie een baanbrekende uitspraak gedaan over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Zodra een procedure moet worden gevoerd heeft een verzekerde het recht om zelf een advocaat te kiezen, ongeacht het antwoord op de vraag of een advocaat voor die procedure is vereist. Dit betekent dat u ook in administratieve procedures en procedures bij de kantonrechter het recht op vrije advocaatkeuze heeft.

Moet u of wenst u te procederen en wordt u geconfronteerd met een rechtsbijstandverzekeraar die u het recht ontzegt om zelf een advocaat aan te wijzen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen beoordelen of de rechtsbijstandverzekeraar de zaak aan een advocaat moet uitbesteden.

© 2021 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid

Website door