Woning te koop en schade!

Woning te koop en schade!

De woningmarkt is er nog steeds onvoldoende van doordrongen wat het verzekeringsrechtelijke gevolg van het te koop zetten van een woning kan zijn.

Het is zaak dat daar meer aandacht aan wordt besteed. Indien een verkoper zijn woning te koop aanbiedt dan verandert volgens de meeste polisvoorwaarden de verzekerde waarde van het pand.

Dit geldt ook voor een bedrijfspand.

 

Vanaf het moment dat u uw makelaar de opdracht heeft gegeven om uw pand te koop te zetten, is uw woning of bedrijfspand slechts nog maar verzekerd voor schade op basis van verkoopwaarde.

Deze waarde is aanzienlijk lager dan schadevergoeding op basis van de gebruikelijke herbouwwaarde.  Bij verkoopwaarde moet u denken aan het bedrag wat verkoop van het gebouw, dus zonder ondergrond, zou hebben opgeleverd.

Bij herbouwwaarde gaat het om de kosten van herbouw van  woning of bedrijfsgebouw. Vooral met de huidige bouwprijzen dient u zich te realiseren dat u bijvoorbeeld bij schade door brand en storm e.d. dan bedrogen kunt uitkomen.

Zolang uw huis of bedrijfspand te koop staat loopt u dus het risico dat u bij een aanzienlijke schade met de verzekeringsuitkering niet in staat wordt gesteld het pand te herstellen. Zorg er daarom altijd voor dat u uw verzekeringstussenpersoon tijdig van uw verkoopplannen op de hoogte brengt.

Die kan dan proberen uw pand ook tijdens het verkooptraject tegen herbouw te verzekeren.

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling | Door: Vizien.nl