Wie betaalt de schade?

Wie betaalt de schade?

U heeft waterschade door een kapotte wasmachine van uw buren, uw bedrijfspand brandt af, iemand sloopt uw autospiegel of een storm veroorzaakt schade aan uw woning: op vele manieren kunt u worden geconfronteerd met schade. Maar wie moet deze schade betalen?

Het uitgangspunt van het Nederlands recht is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Op dat uitgangspunt bestaan natuurlijk een aantal uitzonderingen. Schade kan slechts op een ander worden verhaald als de wet of een contract daarvoor de mogelijkheid biedt. De bekendste contractuele mogelijkheid om schade op een ander te verhalen is de verzekering.

Schade waartegen u niet verzekerd bent kunt u op een ander verhalen als de wet dat bepaalt. Het bekendst is de onrechtmatige daad: heeft iemand toerekenbaar jegens u onrechtmatig gehandeld dan is het misschien mogelijk om uw schade op de veroorzaker te verhalen. In een aantal gevallen bepaalt de wet dat iemand aansprakelijk is voor andermans schade omdat hij een bepaalde hoedanigheid heeft: eigenaar van een dier dat een ander schade toebrengt, eigenaar van een gebrekkige zaak waardoor schade ontstaat, de werkgever die aansprakelijk is voor fouten van zijn werknemers, ouders die aansprakelijk kunnen zijn voor schade die hun kinderen veroorzaken, en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Heeft u schade, dan draagt u die in beginsel zelf. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of u de schade op een ander kunt verhalen. Daarbij kan Van Kempen advocaten u zeker behulpzaam zijn.

 

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling

Website door