Verzekerde som, herbouwwaarde en onderverzekering

Verzekerde som, herbouwwaarde en onderverzekering

In de polis van een opstalverzekering is meestal een verzekerde som opgenomen. De verzekerde som is het hoogste bedrag aan schade dat een verzekeraar uitkeert bij een verzekerd voorval. De verzekerde som is gebaseerd op de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het gebouw opnieuw te bouwen.

 

Soms komt het voor dat de herbouwwaarde van een gebouw hoger is dan de op de polis opgenomen verzekerde som. Er is dan sprake van een onderverzekering. De afgelopen jaren zijn de bouwkosten fors gestegen. Daarmee is de kans op onderverzekering aanzienlijk vergroot. Bij veel verzekeringen worden de verzekerde sommen geïndexeerd, maar de bouwkosten zijn tegenwoordig veel harder gestegen. Hierdoor lopen veel verzekerden ongemerkt een behoorlijk risico op onderverzekering.

 

In het geval van onderverzekering vergoedt de verzekeraar niet de volledige schade. De verzekeraar vergoedt een evenredig deel van de schade. Bij gebouwen kan de verzekeringsuitkering tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro’s lager uitvallen dan de werkelijke schade.

 

Een onderverzekering kan worden voorkomen door de verzekerde som tijdig te verhogen of door een garantie tegen onderverzekering af te sluiten. Het tijdig verhogen van de verzekerde som vereist dat regelmatig de verzekerde som wordt bekeken en, indien nodig, verhoogd. Een garantie tegen onderverzekering is een uitbreiding van de verzekeringsovereenkomst. De verzekeraar neemt het risico op onderverzekering over tegen betaling van een hogere premie.

 

Heeft u vragen over de verzekerde som, herbouwwaarde of onderverzekering, neem dan contact met ons op.

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling

Website door