Sloopwaarde

Sloopwaarde

De term ‘sloopwaarde’ is al meerdere keren naar voren gekomen in eerdere blogs. In deze blog leg ik uit wat sloopwaarde inhoudt en op welke wijze sloopwaarde in de jurisprudentie wordt uitgelegd.

De term sloopwaarde is van belang voor de hoogte van een schade-uitkering bij een opstalverzekering. Sloopwaarde houdt in dat de kosten van het slopen van de restanten door de verzekeraar worden vergoed. De kosten van herbouw en/of nieuwbouw worden niet vergoed. Het verschil tussen schade-uitkering naar herbouwwaarde en schade-uitkering naar sloopwaarde kan honderdduizenden euro’s belopen. Sloopwaarde is dan ook een uitzondering op de hoofdregel dat de schade-uitkering naar herbouwwaarde geschiedt.

In het arrest van Gerechtshof ’s-Gravenhage van 18 september 2007, LJN: BB4568  is bepaald dat het voornemen tot sloop definitief en onomkeerbaar moet zijn. Het voornemen tot sloop moet zo definitief zijn dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er op wordt teruggekomen. Het is onvoldoende dat er plannen zijn, waarbij sloop een rol speelt. Bovendien moet de verzekeraar bewijzen dat de sloop definitief en onomkeerbaar is.

In de praktijk komt het voor dat de verzekeraar enkel de sloopwaarde wenst uit te keren, terwijl de verzekerde recht heeft op herbouwwaarde.

Heeft u vragen over een schade-uitkering naar herbouwwaarde, verkoopwaarde of sloopwaarde, neem dan contact op met één van onze advocaten.

 

© 2024 Van Kempen Advocaten | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Cookie beleid | Klachtenregeling | Door: Vizien.nl